دانستنی های دندانپزشکی

ارتودنسی

قبل و بعد ارتودنسی

ارتودنسی درمان و رشته تخصصی در دندانپزشکی می باشد ، این درمان توسط متخصص ارتودنسی که 4 سال بیشتر از دندانپزشک عمومی درس خوانده انجام می شود.

معمولا ارتودنسی را با نام سیم کشی دندان نیز می شناسند ، دلیل آن هم وجود دستگاه سیم و براکت های در دهان می باشد که البته سیستم های دیگر نظیر ارتودنسی نامرئی و لینگوال این ایراد را تا حدودی برطرف کرده اند و دیگر قابل مشاهده نیستند.

هدف از درمان های ارتودنسی رفع و درمان ناهنجاری های فکی و دندانی می باشد ، هر چند بسیاری از افراد جهت زیبایی تن به درمان ارتودنسی می دهند اما ، درمان های ارتودنسی چیزی فرا تر از زیبایی است.

همانطور که گفته شد درمان ارتودنسی صرفا برای زیبایی لبخند نیست ، درمان تخصصی ارتودنسی شامل رفه ناهنجاری های فکی نیز می باشد ، افرادی که دچار مشکلات عقب و جلو بودن فک ، فاصله میان دندان ها ، شلوغی دندان هستند و در هنگام صحبت کردن ، غذا خوردن و تنفس دچار مشکل می شوند و رنج می برند با درمان ارتودنسی زندگی با کیفیت تر و نرمال تری را خواهند داشت.

مزایای ارتودنسی

اصلی ترین مزیت درمان ارتودنسی راه حل قطعی و اصولی نامرتبی دندان ها و زیبایی لبخند می باشد ، به این صورت که این درمان بدون تراش دندان ، استفاده از لمینت دندان و کامپوزیت دندان ، دندان هایی صاف و مرتب خواهید داشت ، ضمن اینکه مینای دندان بدون تراش کاملا طبیعی باقی خواهند ماند.

انواع ناهنجاری فکی و دندانی

مشکلات و ناهنجاری های فکی و دندانی یا به علت ارثی هستند یا عدم مراقبت صحیح از دندان ها ؛ به طور مثال مشکلاتی نظیر شلوغی دندان ها ، فاصله بین دندان ها و روابط نادرست فک های بالا و پایین جزئی از ناهنجاری های ارثی به شمار می روند.

برخی از مشکلات نیز مربوط به ضربه به دندان ها ، مکیدن انگشت یا پستانک در دوران خردسالی یا از دست دادن زود هنگام دندان های شیری یا دائمی به علت پوسیدگی دندان که منجر به کج شدن باقی دندان ها می شود.

هر چند تشخیص این ناهنجاری ها کار سختی نیست و کافی است در مقابل آیینه به صورت و دندان خود نگاه کنید ، اما تشخیص نوع ناهنجاری و درمان مناسب ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی صورت می گیرد.

علل نا هنجاریهای فک و صورت

1-اختلالات ژنتیکی
2-ضربه دیدن فک پایین در کودک
3-افزایش اندازه یکطرفه فک پایین
4-غیبت دندانها
5-اشکال در اندازه دندانها
6-دندانهای اضافی
7-از دست رفتن زود هنگام دندانهای شیری
8-عادات
9-الگوی تنفس

انواع ارتودنسی

ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی

یکی از درمان های سنتی در روشهای درمان ارتودنسی استفاده از براکت های فلزی می باشد ، در این درمان براکت های فلزی بر روی دندان ها چسبانده می شوند و سیم ارتودنسی جهت وارد کردن نیرو به دندان ها در جهت مناسب نصب می شود.

این روش درمان از نظر طول درمان طولانی اما قابل اعتماد و قطعی است ، طول درمان ارتودنسی ثابت تقریبا یک سال و نیم می باشد اما پیچیدگی ناهنجاری می تواند این زمان را طولانی تر یا کوتاه تر کند.

ارتودنسی دیمون

از دیگر روش های ارتودنسی می توان به روش ارتودنسی دیمون نام برد ، در روش ارتودنسی دیمون سیم و براکت بصورت کشویی مورد استفاده قرار میگیرد.

ارتودنسی متحرک

درمان ارتودنسی متحرک ، همانطور که از عکس بالا مشخص است قابل خارج کردن از دهان می باشد ، این روش معمولا جهت درمان های ساده تر به کار می رود ، مراحل درمان با روش ارتودنسی متحرک شامل قالبگیری ، ساخت پلاک متحرک و قرار دادن در دهان و در آخر فعال کردن فنر و پیچ آن می باشد.

از نظر زمانی این درمان 6 الی 12 ماه به طول می انجامد ، از مزایای این درمان خارج سازی دستگاه ارتودنسی متحرک از دهان است ، به این معنی که هنگام غذا خوردن می توان آن را از دهان خارج و پس از مسواک زدن دوباره در جای خود قرار داد.

ارتودنسی با براکت سرامیکی

براکت سرامیکی جز دسته ارتودنسی ثابت قرار دارد ، تنها تفاوت ظاهری آن هم رنگ بودن براکت ها با دندان است که شدن دیده شدن دستگاه ارتودنسی در دهان می کاهد.

این درمان هزینه بالاتری نسبت به ارتودنسی با براکت های فلزی دارد ، همچنین به دلیل شکننده بودن آن نیروی کمتری را می توان به دندان ها وارد کرد ، به همین دلیل طول درمان بیشتر است.

ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی یکی دیگر از روش های درمان است ، این روش به دلیل نصب براکت ها از پشت دندان ها در دهان دیده نمی شود ، این درمان به دلیل سختی و همچنین مناسب نبودن برای هر ناهنجاری خیلی با استقبال روبرو نشده است.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی که به آن الاینر نیز می گویند ، نسل جدید درمان ارتودنسی می باشد که طرفداران بسیاری در طول مدت کم به دست آورده است ، این درمان به دلیل شفافیت الاینر در دهان توجهی به خود جلب نمی کند.

سن مناسب شروع درمان ارتودنسی

این باور وجود دارد که اگر در کودکی ناهنجاری فکی و دندانی تشخیص داده شود ، درمان سریع تر و کم هزینه تر خواهد بود ، بهترین سن برای شروع درمان ارتودنسی در سنین طلایی 10 تا 14 سال است ، به این دلیل که در این سن دندان ها و فک کودک در حال رشد است و راحت تر می توان اصلاح را انجام داد.

ارتودنسی بزرگسالان

به هر دلیل که در سن طلایی ارتودنسی موفق به درمان نشدید مهم نیست ، درمان ارتودنسی بزرگسالان جهت رفه عیوب به هم ریختگی دندان ها و ناهنجاری فکی با درمان ارتودنسی انجام پذیر است ، به دلیل وجود درمان هایی نظیر ارتودنسی نامرئی می توان ضمن شروع درمان به کار روزمره نیز بدون اینکه شخصی متوجه وجود دستگاه ارتودنسی در دهان شود ادامه داد.

جراحی ارتوگناتیک

در ناهنجاریهای فک و صورت درمان به شکل یک کار تیمی بین جراح فک و صورت و ارتودونتیست انجام می گیرد.

بدین صورت که طرح درمان ارتودنسی بر اساس نیاز جراح به میزان وجهات حرکت فکین با نظارت کامل جراح توسط ارتودنتیست انجام شده ، پس از اتمام فاز اول ارتودنسی بیمار جهت جراحی ارجاع داده شده و پس از عمل جراحی ، مرحله دوم ارتودنسی به مدت 3 الی 5 ماه ادامه و خاتمه می یابد.

زمان درمان ناهنجاریهای فک وصورت علامت سوال اکثریت جامعه است.

اول درمان ارتودنسی بعد جراحی و یا اول جراحی بعد ارتودنسی

عمل درمان جراحی ارتوگناتیک جهت چهار هدف درمانی انجام می گیرد :

Gummy smile
بهبود نیمرخ صورت
برقراری اورجت و اوربایت صحیح
اصلاح اپن بایت

Gummy smile
Gummy smile
بهبود نیمرخ صورت
بهبود نیمرخ صورت

علیرغم اینکه درمان ارتودنسی در هر سنی ممکن است ولی اگرمشکل فکی در سنین بالا وجود داشته باشد ممکن است درمان ارتودنسی به تنهایی کار ساز نباشد و در این گونه موارد درمان با عمل جراحی همراه با ارتودنسی خواهد بود.

برقراری اورجت و اوربایت صحیح
برقراری اورجت و اوربایت صحیح
اصلاح اپن بایت
اصلاح اپن بایت

ارتودنسی شرق تهران

اگر جهت ارتودنسی شرق تهران به دنبال یک کلینیک تخصصی و پزشکانی متخصص هستید ، کلینیک دندانپزشکی تخصصی دکتر شفیعی واقع در شرق تهران ، میدان رسالت بهترین گزینه نزدیک همشهریان عزیز ساکن در شرق تهران می باشد.

بازگشت به لیست